Győr Díszpolgára BANA JÓZSEF!

Ebben az esztendőben is kiosztják Győr megyei jogú városában a díszpolgári címeket, a legmagasabb győri kitüntetésben ezúttal Bana József nyugalmazott levéltár igazgató is részesül.

Bana József az 1970-es évek végén a Győr-Sopron Megyei Levéltárban kezdte meg munkáját, ahol kitűnő kollégáktól Dr. Gecsényi Lajostól és Dr. Sáry Istvántól szerezte meg szakmai tapasztalatait, segítségükkel mélyült el Győr-Sopron Megye és Győr Város írott forrásaiban, amelyek közül számtalan a későbbi publikációi alapja lett.

A rendszerváltás éveiben a város vezetőiben felmerült az igény, hogy Győr kapja vissza régi városi levéltárát, melyet a az ötvenes évek elején egy központosított állami rendszerbe tagoltak be. Bana József élére állt ennek a kezdeményezésnek, így Győr Város Közgyűlése 1993-ban kinevezte Győr Megyei Jogú Város Levéltár igazgatójának. A régi-új intézmény reprezentatív épületben, a volt Városi Tanács első épületében a Széchenyi téren kapott székhelyet, majd az általa őrzött iratok folyamatos gyarapodása miatt bővült a Baross út 61-63 szám alatt, a volt Tanácsi Tervező épületével.

Bana József a levéltár újjáépítéséhez fiatal lelkes csapatot hozott létre, akik nem ijedtek meg a kemény fizikai munkától sem, pályázat íráson át, a tudományos előadásig, a könyvszerkesztésig, írásig, kiállítás rendezésig igyekeztek megfelelni a folyamatosan érkező új kihívásoknak. A kollégák közötti barátság és levéltár ügye iránti elkötelezettség, a jó vezetés, pár év alatt az országban is rangos szakmai intézményé tette a Városi Levéltárat.

Bana József kutatási területe a nyilas mozgalom, a győri zsidóság és cigányság történetét ölelte át, de jelentős munka volt Győr 1956-os eseményeinek feltárása is. Számtalan tanulmány szerzője és levéltári kiadvány szerkesztője, több tudományos konferenciát szervezett, összehozva Győrött az ország legjobb történészeit és levéltárosait. A többnapos tudományos ülések, rendszeresen kapcsolódtak a Mediawawe Fesztiválhoz, egyedi találkozást teremtve a tudomány és művészet művelői között. Minden évben tematikus kiállítást rendezett a levéltári iratokból, valamint ikonikus helyé tette a régi városház börtön-pince rendszerét, ahol a Lőcsei Fehér Asszony is raboskodott.

Egy levéltár soha nem készül el, mindig gyarapodik és fejlődik. A város történet folyamatosan rejteget újabb és újabb felfedezni valót, a mai pályakezdő kutatóknak is lesz a jövőben bőséges munkája, ennek a munkának az alapintézményét, hátterét teremtette meg Bana József harminc éves igazgatói szolgálatával.

Győrött, 2022. február 23.

Köszönjük Igazgató Úr! Köszönjük Jóska! Gratulálunk a Díszpolgári címhez!

Munkatársaid